dinsdag 13 september 2022

Roodpoot te Rhoon

In Nederland worden er op een aantal plekken juveniele roodpootvalken gemeld. De beroemdste van deze exemplaren is toch wel de vogel die al ruim een week in Rhoon vertoeft. Hij houdt zich op aan de dijk bij de Rhoonse grienden waar hij te vinden is bij geslagen rijen palen. De palen worden gebruikt om houtrillen te maken van het snoeiafval van de wilgen van het griend. Hiermee wordt getracht om de Rhoonse grienden ecologisch uit te breiden. Kleine zoogdieren, insecten en bijvoorbeeld salamanders zullen schuilplaatsen vinden in het snoeiafval en diverse vogels zullen er in gaan broeden. Maar dat is toekomstmuziek, want voordat deze houtril/takkenwal is geformeerd profiteren de valken van de palen. De roodpootvalk was continu vanaf de palen aan het loeren op de voorbij schietende (veelvuldig aanwezige) muizen. Hieronder een compilatie van de foto's die ik heb gemaakt van dit schitterende valkje.

8 opmerkingen:

 1. Wat prachtig John je hebt hem er heel mooi opstaan en deze kans helemaal weten te benutten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige fotos. Ik zag hem op twitter diverse keren voorbij komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi John,
  Jaloersmakende platen van deze super soort!!! Met open mond je prachtige foto's zitten bekijken! pffft wat een mazzel had je!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo John, ja ik ben er ook geweest...een prachtige kans om een roodpootvalk te fotograferen. Kansen heel goed benut. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo John, ja ook ik was er van de week. En ik heb genoten van dit prachtige jonge valkje. Hele mooie serie foto's. Ik maak er ook een blogje van. Groeten Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Schitterende platen John. Enkele jaren geleden waren er een stuk of 6 in de AWD te zien. Het blijft bijzonder om dit fraaie valkje te zien.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo John, lucky you! Mooie soort die je fraai op de plaat hebt kunnen zetten.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen