woensdag 15 september 2021

Struinen met nieuw schoeisel in de Kampina

Vorige week heb ik besloten om mijn oude, ver vergane, tenen knellende, voet tergende wandelschoenen een enkele reis te geven naar het restafval en geïnvesteerd in een nieuw paar wandelschoenen. Om de proef op de som te nemen met de volgens de verkoper ´uitstekende demping´ en ´ultiem subtiel nubbuck leer´ besloot ik de schoenen te onderwerpen aan een stevige wandeling, want dat zegt natuurlijk altijd meer dan een korte passessie met 2 wandelrondjes door de winkel. Afgelopen maandag ging ik daarom om 05:30 uur uit de veren om koers te zetten naar de Kampina, waar ik een nieuw, niet eerder bezocht stuk Kampina wilde verkennen aan de zuidzijde van dit schitterend, afwisselend gebied op de grens van Oirschot en Boxtel. Heide, beekdalen, vennen, bos, ik kwam het allemaal tegen en dat op voormalig landbouw gebied waar veel vuil werd gestort in het verleden. De bodem was door dit gebruik sterk verzadigd geraakt met meststoffen. Het afgraven van dit gebied zorgde ervoor dat het gebied rijk werd aan grote diversiteit op gebied van flora en fauna, met onder andere diverse zonnedauw soorten in de natte heide.

Ik ging graag even plat om de kleine zonnedauw (Drosera intermedia) te bewonderen en op de gevoelige plaat vast te leggen. Wat een fraai gezicht om deze kleine vleesetende plantjes te bewonderen door de zoeker van de spiegelreflex camera met macro objectief. Ik zag daarbij diverse insecten die tevergeefs vochten voor hun leven. Toen ik de plek van het kleine zonnedauw verliet zag ik enkele meters van de zonnedauw plantjes wat wegschieten van een boomstam, een levendbarende hagedis! Prachtige kleine hagedissen zijn dit, zelden groter dan 15 cm. Ik zag uiteindelijk 3 levendbarende hagedissen (Zootoca vivipara) in de directe omgeving, waarvan er 1 wel wilde meewerken met een kleine fotosessie.

Het is de meest voorkomende hagedissensoort met het grootste areaal. Door zijn voortplantingsijze (eierlevendbarend/ovovivipaar) komt deze soort zelfs voor boven de poolcirkel! De vrouwtjes leggen eieren in een soort vliesvorm, waarbij de jongen zichzelf direct na de afzet uit het vlies bevrijden. Ik heb me 2 uur lang goed vermaakt met de hagedissen. Het was de eerste keer sinds 2012 dat ik deze soort weer eens leuk voor de lens kreeg!

Het was een leuke wandeling waarbij ik ook nog ijsvogeltjes en diverse eekhoorns heb bewonderd. Een geslaagde dag. En die verkoper van die wandelschoenen had natuurlijk helemaal gelijk, geweldige wandelschoenen! Zere voeten als gevolg van een natuurwandeling behoren voorlopig tot het verleden gelukkig!

11 opmerkingen:

  1. Hoi John.

    Geweldige foto's John.
    Super mooi.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi John.
    Wat 'n schitterende opnames van de zonnedauw en Hagedis, weet zeker dat je 'n hele goede dag hebt gehad.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fantastische foto's van de hele kleine plantjes zonnedauw. En dan ook nog een hagedis die er een echte fotoshoot van maakte. Geweldige dag dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi John,
    Wat een prachtige beelden van die zonnedauw. Super gaaf met die pareltjes.
    Mooi ook die hagedis.

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi John,
    Zonnedauw staat garant voor prachtige plaatjes, zoals je hier overduidelijk laat zien. Levendbarende hagedissen heb ik helaas nog nooit gezien. Een soort om naar uit te kijken.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha John,
    wat een prachtige beelden van de zonnedauw.
    En fijn dat dat hagedisje even mee wilde werken - die heb je ook mooi op de foto.
    O, en ook fijn dat de schoenen zo fijn lopen - moet je toch altijd maar afwachten.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo John, mooie surealistische beelden van de zonnedauw. De hagedis staat er ook leuk op. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  8. zo mooi de zonnedauw, daar blijf je op kijken

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Prachtige foto's John. Wat schittert die zonnedauw je tegemoet zeg.

    Groet,
    Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen