zondag 25 april 2021

Uitgevlogen zanglijstertjes

Op dezelfde plek waar ik de zwartkop van de week heb vastgelegd hoorde ik een aantal juveniele zanglijsters om eten bedelen. Het duurde even voor ik ze in de bosjes zag zitten. Ik volgde er eentje nauwlettend en zo af en toe ging dit vogeltje leuk vrij zitten. Ze vlogen nog vrij moeizaam, dus het uitvliegen is zeer recent gebeurd. Heerlijk om dit nieuwe leven te observeren.

Zanglijster / Turdus philomelos

Zanglijster / Turdus philomelos

Zanglijster / Turdus philomelos

Zanglijster / Turdus philomelos


donderdag 22 april 2021

Het heldere lied van de zwartkop

Het is een genot om redelijk groen aan de rand van de polder te wonen. Als ik in mijn achtertuin zit hoor ik de laatste tijd diverse zangvogels hun mooiste liederen ten gehore brengen. De boventonen worden hierbij gevoerd door de merel, heggenmus en de zwartkop. De laatstgenoemde heeft in mijn ogen een heerlijk pakkende melodie met mooie korte klanken, die niet mis te verstaan en kraakhelder vanuit het parkje een kleine 100 meter verder tot aan mijn achtertuin rijken. De zang doet een beetje aan als een versnelde merel en is tegelijkertijd ook sterk gelijkend aan de zang van de tuinfluiter.

Vanmiddag liep ik een klein rondje in het park, waar zowaar de zwartkop al foeragerend besloot even voor me te poseren. Het zwartkop vrouwtje was ook in de buurt, maar was iets schuwer helaas. Het vrouwtje doet de naam van de soort geen eer aan, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden heeft het vrouwtje een mooie bruine kap op de kop in plaats van een zwarte (zie ook in oudere blogberichten op deze site).

Hier de plaatjes:

Zwartkop - Sylvia atricapilla

Zwartkop - Sylvia atricapilla

woensdag 14 april 2021

Het voorjaar 2021 tot nu toe!

Helaas niet heel veel tijd kunnen besteden in de natuur de laatste tijd, maar des te fijner als je even wel in de gelegenheid bent om van de natuur te genieten. Hier een compilatie van plaatjes die ik in de afgelopen weken heb geschoten als ik even hobbytijd kon inlassen. Het merendeel is dus in de directe omgeving, de Alblasserwaard, geschoten. De Leukste vondst waren toch wel 2 kleine plevieren die ik op een zanderig braakliggend terreintje tegen kwam, zoals kleine plevieren wel vaker gebruik maken van dit soort kansen als echte pioniers. Hier de plaatjes:

Tjiftjaf - Phylloscopus collybita

Roek - Corvus frugilegus

Kleine plevier - Charadrius dubius

Tafeleend - Aythya ferina

Smient - Mareca penelope

Grutto - Limosa limosa