maandag 15 augustus 2016

Blogbericht 5 Tanzania reis - De eerste volledige Serengeti dag

De aankomst bij het Tortilis kamp had ik in het vorige blogbericht al beschreven. Een schitterend kamp, midden in de Serengeti! Na een warm 'karibu sana', wat van harte welkom betekent in Swahili, kregen we een briefing over de veiligheid in en om het kamp. We mochten na zonsondergang en voor zonsopkomst niet zonder begeleiding buiten de tent rondlopen. Om deze begeleiding in te kunnen schakelen kregen we een portofoon. We moesten communiceren met de naam van onze kamer. In ons geval was dat 'pimbi', wat Swahili is voor klipdas. Het 'Tortilis tented camp' was ook het enige kamp waar er geen standaard warm water aanwezig was om te douchen. Dit kon via de receptie of per portofoon aangevraagd worden. Het personeel vulde dan het reservoir bij de tent met warm water. Verder moet je het begrip 'tented camp' met een korreltje zout nemen. De 'tented camps' waren veel luxer dan dat! Er lagen complete houten vloeren in, er stonden comfortabele bedden en er waren prima toiletten en complete badkamers aanwezig.

Het waren twee fijne nachten bij dit kamp. Wat ben je hier een met de natuur! Na een goed diner gingen we naar onze kamer voor een warme douche. We zouden de volgende morgen starten met een vroege gamedrive met Seif! Dat betekent dat we uiterlijk 06:30 uur aan het ontbijt moesten zitten. We vielen in slaap met de geluiden van grommende leeuwen en roepende gevlekte hyena's!

De volgende ochtend waren Lisette en ik ruim op tijd klaar voor het ontbijt. Echter was het rond 06:20 uur nog redelijk donker, dus moest ik conform de veiligheidsregels om begeleiding vragen richting de eetzaal. Ik drukte de spreeksleutel van mijn portofoon in en vroeg om assistentie: ''this is is pimbi for main post, over''. Ik kreeg direct antwoord:''Yes pimbi''. Ik legde uit dat we klaar waren voor het ontbijt. Een Masai man met een zaklamp kwam ons  ophalen. Toen we de tent uit liepen zagen we dat er een groep buffels op ongeveer vijftien meter voor de tent aanwezig was, geweldig toch!? Na het ontbijt stapten Marian, Ingmar, Stefan, Lisette en ik in bij Seif voor een vroege gamedrive! Vlakbij de lodge konden we onze eerste gazellen en buffels fotograferen tijdens de 'golden hour', dit is het eerste en laatste uur zonlicht. Het 'zachte' licht leent zich dan het best voor fotografie. Net buiten het kamp zagen we ook nog een 'striped kingfisher' (gestreepte ijsvogel).

Tockus eryhrorhynchus - red-billed hornbill - roodsnaveltok

syncerus kaffer - african buffalo - kafferbuffel

syncerus kaffer - african buffalo - kafferbuffel

syncerus kaffer - african buffalo - kafferbuffel

Eudorcas thomsonii - thomson's gazelle - thomsongazelle

Loxodontha africana - african bush elephant - savanneolifant
panthera pardus - leopard - luipaard
Dit luipaard lag lekker te luieren. We kwamen er diverse tegen, mede dankzij de haviksogen van Seif. Helaas lagen alle exemplaren relatief ver weg, of lagen ze volledig in de dekking van dichte begroeiing. Deze lag dan nog redelijk vrij.

Aepyceros melampus - impala
Seif leerde ons dat je impala's in verschillende samenstellingen kan tegenkomen. Je hebt de zogenaamde 'bachelor groups', die uit vrijgezelle jonge mannetjes bestaat. Daarnaast kan je ook harems tegenkomen met een dominant mannetje en zijn vrouwtjes. De mannetjes die verstoten zijn uit een harem, vaak na een gevecht met een ander mannetje, kom je vaak solitair tegen, zoals bij bovenstaande foto het geval was.

Sagittarius serpentarius - secretary bird - secretarisvogel
 Een bijzondere vogel, die secretarisvogel. Hij is de enige in zijn soort. Onze gids Seif lichtte toe waar de naam 'secretary bird' vandaan kwam. Dat heeft vooral te maken met zijn kopveren. Vroeger gebruikte secretarissen veren als schrijfgerei die de secretaris dan weleens achter zijn oor stak. 'Bovendien ziet hij er net gekleed uit met zijn grijze colbert en zijn zwarte broek', voegde Seif er aan toe.

Panthera leo - lion - leeuw
Deze leeuwin lag er fraai bij in de acaciaboom. Volgens Seif doen leeuwen dit om te ontsnappen aan de altijd lastige tseetseevliegen. Tseetseevliegen vliegen doorgaans namelijk laag bij de grond.

In de middag volgde een van de absolute hoogtepunten van de reis. Een mannetjesleeuw liep op een groep buffels af. Seif had direct door dat dit een mooi schouwspel kon gaan worden en parkeerde de auto snel op de best mogelijke plek. We zagen de volledige jacht! De leeuw bestormde eerst de groep buffels, die vervolgens ook een achtervolging op de leeuw zouden inzetten. Door de desoriëntatie binnen de buffelgroep raakte een buffeljong geïsoleerd en werd een makkelijke prooi voor de koning der dieren.
Bij het avondeten benadrukte Jackson nogmaals hoe zeldzaam dit was. Ten eerste jagen mannetjes vrijwel nooit en de leeuw nam een groot risico door in zijn eentje de buffels aan te vallen. Jackson vermoed dat deze leeuw erg hongerig en wanhopig is geweest.

Panthera leo - lion - leeuw
De leeuw is hier het buffelkalf aan het verstikken, iets dat alle katachtigen doen. Gevlekte hyena's zijn hierin veel meedogenlozer, zij eten hun prooien levend op leerde ik van Jackson tijdens de safarireis!

Panthera leo - lion - leeuw
De leeuw probeert hier zijn prooi naar zijn territorium aan de overkant van de weg te verplaatsen. De weg werd echter geblokkeerd door meerdere auto's. Seif had de leeuw namelijk gecommuniceerd via het communicatie netwerk van de gidsen, waardoor het snel druk was geworden.

Nanger granti - grant's gazelle - grantgazelle
Het was dus weer overduidelijk een zeer geslaagde gamedrive dag geweest. We zagen nog veel meer dan ik hier laat zien in dit blogbericht. We zagen onder andere ook verschillende nijlpaarden, krokodillen, knobbelzwijnen, zebramangoesten, zebra's, giraffen, groene bavianen, groene meerkatten, kaapse klipdassen en een breed scala aan gazellen en vogels. De 'white bellied go away bird' vond ik van de vogels een van de mooiste.

Serengeti sunset
Dit was dan alweer mijn verslag van de eerste volledige Serengeti dag. Hierop volgt weer een Serengeti blog met weer veel moois, waaronder de 'highlights' van de 'hippo pool'! Tot dan!

6 opmerkingen:

 1. Hoi John

  Alles weer super mooi om te zien, maar de Leeuw met buffel vind ik echt een super natuurlijke actie.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. adembenemende beelden!!
  de leeuw hoog in de boom super is dat

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fantastische beelden John. Mag ik een beetje jaloers zijn ;)
  Ben benieuwd naar je volgende verslag.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, John, jullie hebben wel heel veel gezien in één daag!. Luipaard en leeuw in boom! Foto van de leeuw in de boom vind ik trouwens erg mooi, net als je impala. Maar een leeuw op jacht is wel erg spectaculair. Jaloersmakend.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fantastische trip zeg, ik zit ademloos te kijken...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pffft wat een platen weer! Adembenemend. die leeuw met geslagen prooi! Ongekend dat je dit kon meemaken. weer een zeer mooie en interessante blog!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen