vrijdag 21 februari 2014

Eendensoorten langs de Brouwersdam

Op dezelfde dag als mijn gekoesterde ijsvogelmoment (zie vorig blogbericht) stopte ik onderweg naar huis ook nog even op de Brouwersdam. Zo kwakkelt er al een poosje een ijseend rond. De vogel ziet er niet goed uit, met name de verenpartij op het buikgedeelte van de vogel verraad dat het dier in slechte conditie is. Toch heb ik maar een aantal plaatjes geschoten zonder de vogel te veel te verstoren. Ik hoop dat de eend in staat is om terug te vliegen naar het voortplantingsgebied in meer noordelijke regionen, maar ik vrees het ergste. De eend oogt lethargisch en dobbert veel rond met de ogen gesloten. Ik ga dus niet roepen dat het een 'mooi buitenkansje' was, of dat de vogel zo 'goed meewerkte'. Ik ga ook geen andere bekende statements de wereld in slingeren die natuurfotografen weleens gebruiken als een vogel zich welwillend toont en zich niet veel van de fotograaf lijkt aan te trekken. Deze vogel is er helaas echt slecht aan toe en het ontbreekt deze vogel aan voldoende energie en fitheid om de fotografen echt uit de weg te gaan, zo lijkt het!
IJseend - Clangula hyemalis

IJseend - Clangula hyemalis

IJseend - Clangula hyemalis
Laten we er maar op hopen dat de vogel erboven op komt en deel kan nemen aan het nieuwe broedseizoen in Scandinavië of Rusland.

Wat wel een echte bonus was aan het strand was het feit dat er een paartje zwarte zee-eenden vlak voor de kust aan het dobberen was:

Zwarte zee-eend - Melanitta nigra

Zwarte zee-eend - Melanitta nigra
De eerste foto is van het mannetje en de tweede van het vrouwtje. Normaal zie je ze wel eens als een stipje ver op zee met behulp van de verrekijker, nu op gemiddeld 20 meter uit de kust! Ze waren druk bezig met duiken, vermoedelijk op zoek naar schelpdiertjes.

7 opmerkingen:

 1. Jammer voor de IJseend. Je hebt hem wel mooi in beeld natuurlijk. De Zwarte zee-eenden zijn echt super gaaf geplaat! Ik zag ze afgelopen zondag ook zo'n 20 meter uit de kust, maar ondanks mijn telelens kreeg er toch maar een klein resultaat.Gelukkig mis je niets met een goede telescoop, en die had ik wel bij me ;-)
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi John.

  Ik hoop ook dat de IJseend de overtocht weer kan gaan maken.
  De zwarte zee eend is heel mooi.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja je hebt hem wel mooi in beeld ,maar zelf hoopte je ook al dat het in andere omstandigheden was, en de Zwartezee-eenden heb je ook geweldig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi John,
  Dat sommige dieren in slechte conditie kunnen zijn hoort er natuurlijk bij. Je hebt in ieder geval een keer een ijseend gezien. Hopelijk volgt er een nieuwe kans met een vogel in goede conditie. Daarnaast is het toch wel bijzonder om een zwarte zee-eend te zien. Meldingen zie je van tijd tot tijd op waarneming.nl maar mooie foto's van deze zee-eend niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Staat er zoals we gewend zijn weer prachtig op John! Proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer dat de ijseend er zo slecht aan toe was John, je hebt er wel mooie foto's van vooral de tweede.
  Ook ze zwarte eend is erg mooi om te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad jammer dat de ijseend er zo slecht aan toe was maar hij staat wel mooi op de foto (2e).
  Het paartje zwarte zee-eenden is inderdaad een bonus. Echt heel gaaf om te spotten en ook mooi vereeuwigd.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen