vrijdag 29 december 2017

Waterspreeuw op een ongebruikelijke plek

De kans dat je een waterspreeuw tegenkomt in de provincie Zuid-Holland is vrijwel nihil te noemen. Reden hiervoor is dat de soort vooral leeft in habitats met snelstromende beken met helder water en laten die nou in de provincie Zuid-Holland totaal niet aanwezig zijn. Gelukkig voor mij en vele andere regionale vogelaars kent de regel in dit geval een uitzondering als het gaat om de waterspreeuw (Cinclus cinclus). Midden in de bebouwde kom in Papendrecht langs een singel met matig stromend water is sinds ruim een week een waterspreeuw te bewonderen. Een leuk actief beestje dat veel tijd besteed aan het al zwemmend foerageren, op zoek naar insectenlarven en andere kleine waterbeestjes. Een genot om naar te kijken. Ik ken de soort van vakanties in de Ardennen en aan de Plitvice meren in Kroatië, maar de mogelijkheid om deze vogel in een naastgelegen dorp te bewonderen laat ik zeker niet liggen!

Of deze vogel nog lang op deze plek aanwezig blijft is nog maar de vraag. De vogel schrok vandaag enkele malen zichtbaar van vuurwerk dat elders in de wijk werd afgestoken.

Het zonlicht blonk vandaag weer eens uit in afwezigheid aan het einde van de ochtend. Gelukkig kon ik voordat het ging regenen een paar plaatjes schieten:

waterspreeuw - Cinclus cinclus

waterspreeuw - Cinclus cinclus

8 opmerkingen:

 1. Mooie opname John,
  Voor mij te ver op de fiets en het weer werkt ook niet mee.
  Wens je 'n goed vogeljaar en 'n gezond 2018.
  Groetjes Loes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie platen John. In de Amsterdamse Waterleidingduinen is er ook al een tijdje een waterspreeuw. Die biedt prima mogelijkheden om zich te laten fotograferen. Maar ook hier geldt, het weer moet meezitten. Desondanks, het is steeds weer boeiend om te zien hoe hij bezig is met voedsel zoeken.
  Prettige jaarwisseling en de beste wensen voor 2018.
  groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi John.

  Mooi vogeltje is dit.
  Prachtig op de foto.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd met je mooie foto's.
  Het is een fantastische soort!
  groetjes en fijne jaarwisseling. Natuurlijk wens ik je ook een heerlijk 2018 vol vogelverrassingen!
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. geweldig mooi,ook voor jou de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig John, schitterende foto's. Ik heb de waterspreeuw in de Wieringermeer gespot vorig jaar maar deze in Papendrecht is echt heel mooi en zo dichtbij!
  Beste wensen voor 2018.
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fantastische beelden John. Ik wou dat ik een van deze te vinden

  BeantwoordenVerwijderen