vrijdag 12 augustus 2016

Blogbericht 3 Tanzania reis - Gamedrive bij Lake Manyara National Park en het bezoek aan Mto Wa Mbu

Vandaag wederom lekker vroeg opgestaan voor een gamedrive in Lake Manyara National Park. Bij het enteren van het gebied hoorden we na enkele kilometers al snel gestommel en luid geritsel in de dicht begroeide bossages links en rechts van de weg, waarschijnlijk olifanten! Hier startte voor mij het hoogtepunt van de vakantie dusver, een intieme 'encounter' met inderdaad een tweetal olifanten. Ze kwamen vanuit de dekking de weg op en kwamen steeds dichterbij. Er waren geen andere safari voertuigen in de buurt en de olifanten kwamen op twee meter afstand van onze Toyota landcruiser! We konden ze bijna aanraken! De dieren leken elkaar een beetje achterna te zitten en op te jagen, misschien een hiërarchisch conflict of zo? Ze duwden elkaar en maakten brommende geluiden. Toen een van de twee ook nog begon te trompetteren verscheen er een dik pak kippenvel op mijn armen, wow!

Loxodonta africana - african bush elephant - savanneolifant
Loxodonta africana - african bush elephant - savanneolifantLoxodonta africana - african bush elephant - savanneolifant
Een mooi begin van de gamedrive zo! We gingen verder en kwamen aan de oevers van het Manyara meer. Er vlogen hier veel vogels en er lagen diverse buffels langs de oever. Ook zagen we hier onze eerste nijlpaarden in het meer. Onze gids Seif gaf ons de gelegenheid om alle dieren rondom en in het meer beter te observeren. De verrekijkers kwamen in alle ijver tevoorschijn en we bewonderden al het leven dat het meer aantrok. We zagen diverse overvliegende rose pelikanen, scharrelende afrikaanse lepelaars, nimmerzats en hamerkoppen. De buffels lagen onverstoorbaar op de grond terwijl diverse koereigers om hen heen scharrelden.


Plots landde er vlakbij de auto een dwergbijeneter in de vegetatie. Een goede reden om de verrekijker in te wisselen voor mijn fotocamera!

Merops pusillus - little bee-eater - dwergbijeneter

Mycteria ibis - yellow-billed stork - afrikaanse nimmerzat
Enkele minuten later reden we weer verder. Tijdens de drive kwamen we opvallend veel jonge dieren tegen. Zo zagen we kleine giraffejes, olifantjes en baviaantjes. Altijd leuk om het jonge grut van de dierenwereld voor de lens te krijgen.


Giraffa camelopardalis tippelskirchi - masai giraffe

Loxodonta africana - african bush elephant - savanneolifant

Papio anubis - olive baboon - groene baviaan

Papio anubis - olive baboon - groene baviaan

Papio anubis - olive baboon - groene baviaan
Na de ochtend gamedrive reden we door naar het dorpje Mto Wa Mbu. We werden door de dorpelingen verwelkomt middels een swahili lunch en dans en muziek. Lisette, ik en Stefan hadden een mountainbike excursie geboekt, dus gingen we per fiets het dorp rond met een gids. Het was een geweldige ervaring waarbij we veel leerden veel over de bananenplantages, Er werd uitgelegd hoe bananenbomen gesnoeid worden, hoe de barst en het blad van de gekapte delen worden gebruikt voor erfscheidingen en dakbedekking en hoe de irrigatie van de bananenboom plaatsvindt middels greppels. We dronken in een dorpscafé zelfs een bananenbiertje met de gids! Op zich smaakte dat niet eens zo verkeerd! Verder bezochten we een kerk en kregen we de diverse bouwstijlen in het dorp toegelicht. De mensen in het dorp waren ontzettend vriendelijk en elk kind dat we voorbij fietsten wilde een handje geven of zwaaide. Een mooie ervaring!

We vertrokken naar onze volgende accomodatie, Manyara wildlife safari camp. Wederom een luxe lodge, zoals we inmiddels gewend waren, dit keer met live muziek en animatie rondom het avondeten en een mooi zwembad waar Lisette en ik een heerlijke duik hebben genomen bij een ondergaande zon. De dagen waren kort in verband met de winterperiode in Afrika. De zon ging rond 06:30 uur op en ging rond 18:30 uur onder.

Het volgende blogbericht staat in het teken van ons bezoek aan een Masai dorp en de aankomst in het wereldberoemde Serengeti National Park! Ik vermoed dat ik dan ook mijn eerste plaatjes van roofdieren kan laten zien, 'so stay tuned!'

6 opmerkingen:

 1. Hoi John,
  Het is of ik deel van onze vakantie in Kenia en Tanzania opnieuw beleef. Fietsen in Mbo Wa Mbu was heel leuk. Rijden langs Masai woningen, langs kuddes, over de vlakte, bananenplantages bezoeken en buitengewoon lekker inheems eten. Daarnaast genieten van de dierenwereld. Ik ben benieuwd hoe jullie de Ngorongoro krater en het Serengeti NP ervaren hebben.
  O ja , olifanten zo van dichtbij is echt een kick.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi John.

  Echt super om te zien de prachtige foto's van deze mooie dieren.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. de bijeneter is wondermooi
  maar die olifanten, t is om tranen in je ogen te krijgen van geluk als je die van zo dichtbij kan meemaken en bijna voelen, super moet dat zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op safari in Afrika. Geweldig John, ik zit door jouw blogs met m'n hoofd helemaal weer in de bush, en dus heerlijk mee te genieten. Dit blog vind ik tot nu toe het leukst, maar dat zal wel komen omdat ik weg ben van olifanten.
  Ik kijk al uit naar je volgende series.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fantastische, wat een belevenis. En die olifanten......pffft wat geweldig.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen