zondag 24 april 2016

Zandhagedissen, een kwestie van opletten bij het uitstappen!

Gisteren een aantal zandhagedissen gevonden op de Veluwe. Mijn speurtocht toonde aan dat je als natuurfotograaf moet opletten vanaf het moment dat je uit de auto stapt! Na enkele kilometer gestruind te hebben voordat ik mijn eerste zandhagedissen had gevonden, kwam ik er in de middag toen ik weer bij mijn parkeerplaats aanbelandde achter dat er twee meter achter waar ik mijn auto had geparkeerd wel vier prachtexemplaren zaten bij een zandheuveltje! Welgeteld drie mannetjes en een vrouwtje! Ik voelde me wel even lullig eerlijk gezegd!
De mannetjes waren al fraai gekleurd en waren bijna door hun vervelling heen. Er waren nog enkele tekenen van dit 'typische reptielenproces' zichtbaar.
Het was leuk om het gedrag van de diertjes te bewonderen. Af en toe werd er een insect gevangen en jaagden de mannetjes elkaar weg om territoriale redenen.
Zandhagedis - lacerta agilis (mannetje)

Zandhagedis - lacerta agilis (vrouwtje)
Zandhagedis - lacerta agilis (mannetje)

11 opmerkingen:

 1. Heel fraai John. Die kleuren die het mannetje krijgt zijn werkelijk schitterend.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Very nice photos and great blog, I liked it. You have a new follower from Spain. Greetings from http://faunacompacta.blogspot.com.es/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's, John. Wat een mooie kleuren hebben ze.

  Groet,

  Leo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt een flinke rit moeten maken om deze hagedissen te vinden. Het resultaat is gelukkig de moeite waard gebleken. De kleur van de mannetjes zal binnenkort nog intenser worden.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi John,
  Wat zijn het toch schitterende beesten! Gaaf dat je ze vond en dan ook nog zo stoer hebt geplaat.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo John, wat een buitenkans om ze zo mooi te fotograferen. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo John, wat een prachtige foto's, close-ups, van die zandhagedissen. Een plezier voor het oog. Ik vind ze alle drie werkelijk schitterend

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fantastisch John! Schitterende kleuren en mooie vondst.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel mooi John, en de kleur van de mannetjes is inderdaad erg fraai!\Ik had ze op 19 april in de AWD maar daar was maar 1 exemplaar die ent wat begon te kleuren! Prachtige foto's heb je hiervan gemaakt en jammer dat je er een paar km voor moest lopen. Als je had geweten dat ze achter je auto zaten had je dat ook niet gedaan natuurlijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. prachtige opnamen van de zandhagedissen, ik heb ze dit jaar nog niet gezien ( ben op de verkeerde dagen vrij,als het koud en regenachtig is)....maar jouw portretjes vind ik heel geslaagd,zo zou ik ze ook nog wel eens willen vastleggen. Komt nog wel in mei.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. prachtige foto's van deze speciale beestjes
  haha ja dat kan gebeuren dat je uren rondloopt om iets te zoeken en het dan zo dichtbij kan vinden

  BeantwoordenVerwijderen