dinsdag 5 april 2016

De knagende Meinweg adder weggepoetst op de Veluwe

Een aantal jaar geleden spotte ik voor de eerste en laatste keer in mijn leven de adder. Het was in Nationaal Park De Meinweg in Limburg. Tussen enkele heidestruiken zag ik een prachtexemplaar die door mijn aanwezigheid en het feit dat het lekker warm was snel vertrokken was.
Ik baalde als een stekker. Ik stond er maar verloren bij met mijn camera en een teleurstelling die waarschijnlijk van mijn gezicht af te scheppen was. Zeker toen ik de laatste bewegingen van de adder dieper de vegetatie in gadesloeg en het beest vervolgens in een fractie van een seconde volledig zag verdwijnen in de dichte begroeiing. Daar stond ik dan, 'mission failed'.

Die dag heb ik tevergeefs verder gezocht naar onze enige giftige inheemse slangensoort, maar het mocht niet baten. Gelukkig kon ik mijn humeur positief bijstellen met enkele foto's van een schitterende hazelworm. De natuur biedt zoveel moois dat zelfs de pijnlijkste momenten zijn te relativeren, maar toch: die adder is door de jaren heen altijd blijven knagen!

Binnen de natuurfotografie hobby volgt na teleurstelling vaak een nog grotere voldoening als mislukking kan worden omgezet in een ontmoeting die wel de gewenste plaatjes oplevert. Gisteren haalde ik mijn gram ergens op de Veluwe.
Het zag er even anders uit zo aan het begin van de middag. Er viel een fikse regenbui, de temperatuur zakte (wat natuurlijk de activiteit van adders niet bevordert) en ik dacht:''einde verhaal". Ik had op dat moment wel al een aantal migrerende padden en een fraaie kruisbek vastgelegd met de camera, maar die doelsoort ontbrak nog!
Toen ik aan het schuilen was onder een aantal naaldbomen raakte ik in gesprek met een voorbijganger: Jeroen Vorstman. Hij bleek hetzelfde doel voor ogen te hebben als dat ik had.
We besloten samen verder te zoeken en vonden maar liefst 4 adders! We troffen ze aan in een pracht van een biotoop, een klein struweel met veel jeneverbes struiken en open plekken die goed door de zon werden beschenen. Ideaal voor adders.

Adders laten zich vanaf april goed zien. De mannetjes gaan dan op zoek naar vrouwtjes en ook vindt de paring over het algemeen zo eind april plaats.

Wat een geweldige soort is het toch eigenlijk. Zo kenmerkend! Die verticale pupil, dat rode oog en dat schitterende doorlopende zigzagpatroon over het gehele lijf. Een slangensoort met gevoel voor abstracte kunst, werkelijk schitterend!
Wat er door me heen ging toen ik mijn eerste gelsaagde beelden op mijn LCD- schermpje van mijn canon aan het terugkijken was? Voldoening en vreugde, 'echt wel!' Wat een fijne hobby heb ik toch!
De adders trokken zich niet veel van onze aanwezigheid aan en waren prima te benaderen. Later bleken ze zo goed te benaderen dat zelfs de macrolensen uit de cameratassen gehaald konden worden. Uitraard bleef voorzichtigheid geboden, het blijven tenslotte giftige dieren! Het was een geweldige ervaring om zo uitgebreid het gedrag van de adders te kunnen bewonderen (of niet jeroen??). Ze bleken met name erg gevoelig voor wind. Bij elke windvlaag krulden de slangen volledig op.

Gisteren dus ook mooi afgerekend met het verleden wat adders betreft, want die knagende adder van De Meinweg kan ik nu eindelijk achter me laten, die is nu definitief verleden tijd!

Adder (mannetje) - vipera berus
Adder (mannetje) - vipera berus
Adder (vrouwtje) - vipera berus

Adder (mannetje) - vipera berus

Adder (mannetje) - vipera berus

Adder (mannetje) - vipera berus

Adder (mannetje) - vipera berus
Adder (mannetje) - vipera berus

Migrerende padden - Bufo bufo

Kruisbek - loxia curvirostra

18 opmerkingen:

 1. Hello John,
  WOW, how lucky you got this adder and what great photos you took if it, congratulations!
  I am sad, I haven't seen any for the last 3 years... I enjoy them, they are not aggressive.
  Your Cross beak is a real beauty, such a bright orange color!
  Kind regards :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hello, awesome shots of the viper. I also love the Crossbill shot. Happy Tuesday, enjoy your day!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. WOW! Echt een hele fraaie serie, kerel!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag John, dat moet een feestdag voor je zijn geweest. Liefst vier adders en je hebt ze prachtig kunnen fotograferen. De kruisbek vind ik ook schitterend. Wat een mooie kleuren.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto's van de Adder en de Padden.
  Perfect scherp gefotografeerd John.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi John.

  Zeker de moeite waard was dit.
  Mooie foto's van deze Adder.
  Ze zijn als je ze goed bekijkt erg mooi van kleur en structuur.
  Niet dat ik er een van dichtbij hoef hoor ;-((
  Je Padden en kruisbek zijn ook erg mooi.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. topfoto's!
  de adder staat er machtig mooi op maar k ben niet gek op dat beestje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo John, prachtige opnamen van de Adders. Een wens komt uit! De Padden en de Kruisbek zijn ook niet te versmaden. Was wel een topdag voor jouw. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha John wat is dit mooi geworden en zo mooi beschreven ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oeps! Wat een geluk had je! Prachtige foto's ook nog eens. Je beschrijft heel goed hoe dat moet voelen: euforie! Wat een heerlijke hobby. Je padden zijn ook een hele mooi plaat geworden en die kruisbek als toetje, mwah.....het kan veel slechter ;-))))
  gefeliciteerd met het einde van het geknaag..
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Imponerende foto's van de adder, John.
  Ik kan me voorstellen hoe je je voelde, toen je deze foto's zo kon nemen.
  hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi John,
  Gefeliciteerd met deze waarnemingen en beelden. Ik kan mij jouw gevoel wel voorstellen, ik heb zelfs in Nederland nog nooit adders gezien. Prachtige beelden.
  Die padden vind ik ook mooi. Maar wat een sacherijnen. Zelfs in de paartijd kijken ze zuur, er kan geen vrolijke grijns vanaf, terwijl het toch een toptijd voor ze moet zijn. De kruisbek is ook al een beauty.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi John,
  wat een gave adder serie..ik kan ze ook wel vinden, maar fotograferen
  is een 2de, ze liggen altijd achter iets...maar jij hebt mooie platen,
  maar ook de andere foto's zijn zeer de moeite waard!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik kan mij je enthousiasme goed voorstellen, want da had ik ook bij mijn eerste adders. Prachtige serie.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Verbazend beeld van de Crossbill John.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi hoor John, ik heb mijn eerstedit jaar ook weer gezien, maar blijf het fascinerende beestjes vnden, waar ik altijd weer naar uitkijk. Jij hebt je kans nu prima waargenomen een een puike serie weten te makem,proficiat!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Super dat je deze waarneming kon maken John.
  Het zijn ook een paar prachtige platen. Heel bijzonder dat je ze ook nog met de macro kon fotograferen. Kleuren zijn ook echt supermooi.
  De kruisbek en de padden zijn ook 2 supermooie en heldere platen.
  Mijn complimenten.

  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tjee John, wat een schitterende serie! En dan te bedenken dat ik zelf ook meermalen op adderjacht ben geweest en er zelfs nooit een heb gezien! Ik geniet dan maar van jouw plaatjes, in de hoop dat mijn kans nog een keertje komt...

  BeantwoordenVerwijderen