maandag 16 maart 2015

De buidelmezen in Gent

Het gebeurt niet vaak dat ik langer dan een uur, of anderhalf uur rijd voor mijn hobby. Afgelopen donderdag 12 maart maakte ik hierop een uitzondering. Bij het zien van een aantal foto's van schitterende buidelmezen op waarnemingen.be, nadat ik al via een website van een andere natuurfotograaf (weet niet meer welke site of fotograaf) de locatie had ontfutseld, was ik over de streep!

Ik zag op woensdagavond vanachter mijn laptop dat er in het relatief kleine gebied maar liefst 12 buidelmezen waren waargenomen en dat ze vrij structureel op mooie wijze werden fotografeerd. Ik moest er dus heen!
Eenmaal aangekomen die donderdag zag ik dat het een klein natuurstrookje betrof tussen de bebouwing van Wondelgem en een drukke provinciale weg met daarachter een industrieterrein. De natuurstrook was enkele kilometers lang en slechts enkele honderden meters breed. Het was wel een mooi biotoopje, waar de lisdodden rijkelijk groeien langs de waterkanten.
De buidelmezen zijn dol op lisdodden, dus ik had wel direct door waarom de mezen voor dit gebied hadden gekozen. Het eerste half uur dat ik in het gebied was trof ik geen enkele buidelmees aan in het kleine gebied. Ik raakte al lichtelijk in paniek toen we na bijna een uur aanwezigheid met 4 zoekende fotografen nog niets hadden gevonden! Ik besloot in een tegenovergestelde richting van de andere fotografen te zoeken toen ik ineens vanuit mijn ooghoek iets zag bewegen in het riet en een grote hoeveelheid lisdodde pluis zag verwaaien. Ik keek nog een keer goed en toen had ik hem in het vizier: de eerste buidelmees!
Het gebeurde op het moment dat de moed me in de schoenen begon te zakken en ik al bang was dat ik voor  niets naar de deelgemeente Wondelgem te Gent was gekomen!

Het werden mijn eerste foto's van deze soort. Het werd voor een kwartier een privé fotosessie met de soort, aangezien de andere fotografen kortstondig op een andere plek aan het zoeken waren.
Uiteindelijk groeide het totaal aantal buidelmezen in de loop van de ochtend naar 3 exemplaren. Beduidend minder dan de eerder gemelde 12 exemplaren, maar ik was er toch echt wel dik tevreden mee.
Heerlijk om het gedrag van deze soort te observeren. Alleen al om te zien hoe ze zich door de 'sigaren' van de lisdodde heen worstelen op zoek naar insecten en insectenlarven met hun priemvormige snaveltjes. Een fraai schouwspel.

Na het volschieten van 2 geheugenkaarten keerde ik ongeveer om 15:00 uur huiswaarts, dit om de files een klein beetje voor te zijn.
Het was een geweldige ervaring temidden van een internationaal gezelschap. Er was zelfs een fransman aanwezig! Ik zag vandaag op waarnemingen.be dat de buidelmezen nog steeds aanwezig zijn in het gebied. Dus ik zou zeggen: ga eens een kijkje nemen! Het is absoluut de moeite waard! Tot nu toe was dit echt een van mijn mooiste natuurervaringen uit het jaar 2015.

De enige wens die ik nog heb wat de buidelmees betreft is een keer het nest tegen te komen, zodat ik met eigen ogen kan zien waar de soort zijn naam aan te danken heeft. Als je het mij vraagt een schitterende soort met een mooi gezichtsmasker en fraaie bruin- en grijstinten in het verenkleed.

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus


Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus


Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Buidelmees - Remiz pendulinus

Excuses voor de overvloed aan beelden, maar soms is het gewoon lastig om een kleine selectie te maken!

maandag 9 maart 2015

Een macrolens gekocht voor nieuwe hobby impuls!


Macrolens - klikken voor groter formaat
Ongeveer 2 weken terug heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een macrolens aangeschaft, te weten de Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM (zie ook rechts in de kantlijn onder de kop ''Gebruikte apparatuur''). Ik ben er erg blij mee en er mag dus vanaf heden van me worden verwacht dat ik met enige regelmaat macrofoto's ga laten zien op dit blog! Ik heb in de afgelopen jaren veel inspiratie opgedaan op Nederpix en bij medebloggers. Ik zie het als een nieuwe uitdaging binnen mijn natuurfotografie hobby!
Om mijn blijdschap verder te onderstrepen heb ik de lens zelfs even laten poseren op onze eethoek tafel zodat ik dit bewuste blogbericht kon verfraaien met een foto.

Ik heb zeer uitgebreid georienteerd voor ik ervoor koos om deze lens aan te schaffen. Op basis van een stortvloed aan positieve recensies, waarbij met name de scherpte en de goed stabilisatie in de lens werden benadrukt, liet ik mijn keuze vallen voor deze Canon lens. Ik kan dus (zoals jullie begrijpen) niet wachten tot de vlinders en libellen weer volop gaan vliegen! Ik ga me uiteraard ook concentreren op andere mooie flora en fauna foto onderwerpen die zich lenen voor macro fotografie.

Voorlopig ga ik eerst eens even flink oefenen met deze lens, want het is weer hele andere koek dan bijvoorbeeld telewerk! 

Ik ga mijn best doen om de lens onder de knie te krijgen! Tot het volgende blobericht!

vrijdag 6 maart 2015

Mijn eerste volwassen bosuil voor de lens!

De bosuil is de meest algemene uilensoort in Nederland. Hij komt voor in parken en bossen. Ook al vertoefd deze uil vaak op vaste slaapplaatsen in een boomholte, je zult er in de directe omgeving nooit braakballen aantreffen omdat deze uil tijdens de vlucht braakt. Het menu van deze uil is trouwens zeer veelzijdig en bestaat onder andere uit muizen, insecten, reptielen, amfibiën, vissen en ook andere vogeltjes. Ze voeden zich met zo'n beetje alles wat beweegt dus! Er zijn op youtube ook filmpjes te zien van bosuilen met konijnen als prooi. En wat een heerlijk onheilspellende roep hebben deze vogels als ze in de nachtelijke uren actief zijn! Geen wonder dat de roep regelmatig wordt gebruikt bij spannende films in het thriller- en horrorgenre.

Een aantal maanden geleden had ik al eens een keer een jonge bosuil voor mijn lens gehad, Vandaag kreeg ik voor het eerst de kans om een volwassen bosuil vast te leggen. Deze uil heeft de holte van een afgebroken tak gekozen als slaapplaats in een park redelijk dicht hier in de buurt. Op een gepaste afstand stond ik verdekt opgesteld om verstoring zoveel mogelijk te voorkomen. Helaas dacht een viertal passerende vrouwen van middelbare leeftijd daar anders over. Ze keken waar mijn lens op was gericht en ook zij zagen hierdoor de uil. Druk gebarend, roepend en zwaaiend met iphones en andere mobieltjes gingen ze met blaffende honden direct onder de boom staan. De uil werd zichtbaar onrustig en liet zich al voor de helft in de holte in de tak onder hem wegzakken om zich zo te verstoppen. Ik schoot kort uit mijn slof, waarop de dames gelukkig stil werden en wegliepen. Ik heb het overigens redelijk beschaafd gehouden, dat jullie dat weten! De uil bleef ongeveer een minuut half weggekropen zitten, maar koos er gelukkig voor om weer boven de holte stelling te nemen toen de rust was wedergekeerd. Ik was enorm opgelucht en kon weer rustig verder klikken!

Meestal is bij foto's van bosuilen in boomholtes slechts een deel van de romp en de kop zichtbaar. Bij deze foto's kan je ook de linkerklauw zien, wat ik echt een bonus vind! Ik heb gekozen voor een mix tussen portrait- en landscapestanden bij het maken van de foto's.

De resultaten:
Bosuil - Strix aluco ''

Bosuil - Strix aluco
Soms probeer je bij het fotograferen van charismatische dieren in te vullen wat zo'n beest op dat moment denkt (zie onderschriften):
Bosuil - Strix aluco'- ''Wat ben je met die lens aan het doen?''

Bosuil - Strix aluco - ''Wat gebeurt er onder mijn boom?''

Bosuil - Strix aluco - ''Eyecontact with the photographer''

Bosuil - Strix aluco - ''Danger from above?''

Bosuil - Strix aluco - ''Komt daar nou iets aan?''

Bosuil - Strix aluco - ''Een alerte blik!''

Bosuil - Strix aluco -  ''Duttend''

Bosuil - Strix aluco - ''knipogend''

Bosuil - Strix aluco - ''De setting''


Het waren 2 heerlijke uurtjes bij de bosuil. Ook nog allemaal bedankt voor jullie reacties op mijn klapekster blog!

Tot de volgende keer!