woensdag 14 oktober 2015

Een blik in het schimmelrijk!

Een op zich zelf staand organisme, de paddestoel. Het is noch dier, noch plant en vertegenwoordigt een geheel eigen soortgroep, namelijk het schimmelrijk. Zwamvlokken (mycelium) zitten in de bodem of op hout en groeien door middel van vruchtlichamen die wij paddestoelen noemen. Zwamvlokken zien eruit als een draderig geheel. Deze schimmeldraden worden ook wel hyfen genoemd Het zijn dus op zichzelf staande natuurfenomenen, die paddestoelen. Ze gedijen goed op vochtige, bemoste bodems in bossen en parken. Veel paddestoelen leven in symbiose met specifieke boomsoorten Vliegenzwammen worden om deze reden veelal aangetroffen worden in de omgeving van berken, beuken en eiken.Vandaag heb ik mijn fiets weer eens uit de schuur gepakt om wat kilometers te maken in de omgeving. Ik heb hierbij onder andere diverse Alblasserbos lokaties bezocht.
De fotoresultaten bestaan uit een aantal plaatjes van wat fotogenieke soorten, te weten de vliegenzwam (amanita muscaria) en de witte koraalzwam (clavulina coralloides). De eerstgenoemde hoeft overigens niet altijd rood met witte stippen te zijn! Er zijn binnen de soort ook exemplaren met afwijkende kleuren. Zo laat ik er ook een zien met een meer oranje basiskleur en gelige stippen. Ook de vorm van een vliegenzwam is telkens weer een verrassing, van bolvormig (zie foto 1), tot 'parasol' vorm (foto 2). Ik heb me weer vermaakt met mijn camera, macrolens, draadontspanner en hoekzoeker! Ik kijk uit naar jullie reacties en feedback!
vliegenzwam - amanita muscaria
vliegenzwam - amanita muscaria


witte koraalzwam - clavulina coralloides

16 opmerkingen:

 1. dit zijn complete meesterwerkjes,John

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is aan de beelden niet te zien dat je pas relatief kort aan macrofotografie doet. Ik vind dit schitterende beelden.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo John, prachtig deze opnames van de paddenstoelen. Gisteren toevallig op de BBC 4 een prachtige documentaire over schimmels en paddestoelen gezien met fantastische opnamen en uitleg hoe deze organismen leven. Zonder deze organismen zou het niet goed gaan in de natuur.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie paddo's en even mooi in beeld gebracht.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beautiful images, well done! Happy weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi John.

  Prachtige foto's , het zijn kunstwerkjes de Paddenstoelen.
  Zo verfijnd in elkaar.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto's, John.
  Vooral de tweede vliegenzwam vind ik heel mooi van kleur.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo John, prachtige opnamen die mij meteen in de herfst sfeer brengen. Ik vind vooral de koraalzwamfoto heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie foto's, die koraalzwam is echt super, die zie ik zelf niet zo vaak.
  En de vliegenzwammen blijven fotogeniek, de verschillende vormen hebben met de groei stadia te maken, het bolletje is een heel jonge zwam die net uit het vlies is gekomen ( de stippen zijn restjes van dat vlies, waarvan ik even de naam niet meer weet), de andere paddenstoel is een ouder exemplaar, dan kleuren ze vaak ook van rood naar meer oranje.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi John,
  Dat heb je schitterend gedaan. Prachtig die kleuren.
  Hele mooie foto's!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi John,
  Drie foto's maar ??!!
  Het zijn echt juweeltjes hoor! Prachtig van compositie, kleur en scherpte!
  Fijn weekend,
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie foto's John, vooral de tweede vind ik prachtig. Voor wat betreft de groeistadia ben ik het met Ghita eens, daarom vind ik het ook zo moeilijk om ze te determineren.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige opnamen John, mooi gedaan, smaakt naar meer!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen