zondag 4 januari 2015

Een 'Zeeland en Goeree-Overflakkee' dag!

Eergisteren met Jonathan een dag Zeeland op het programma gezet. We hebben diverse mooie gebieden bezocht, waaronder de Koudekerksche inlaag en de Prunjepolder. Ook hebben we de havens van Neeltje jans en de Brouwersdam gescand op bijzonderheden.
Op Goeree-Overflakkee kwamen de kijkers en camera's ook nog tevoorschijn bij Battenoord (voor de flamingo groep die daar al jaren buitendijks verblijft in de wintermaanden) en de havens van Stellendam, waar vooral buitendijks van de buitenhaven altijd veel steltlopers zijn te zien.

De dag vloog daarom ook voorbij. Ik heb zelf nog een aantal nieuwe soorten kunnen bijschrijven, te weten:
 • Kuifduiker (Podiceps auritus)
 • Zwarte rotgans (Branta bernicla)
 • Zwarte Zeekoet (Cepphus grylle)
 • Kuifaalscholver (Phalacrocrax aristotelis)
 • Europese flamingo (Phoenicopterus roseus)
De kuifaalscholver betreft mijn eerste nationale waarneming, deze had ik dusver alleen nog maar gezien bij mijn weekend trip naar de Farne Islands. Met name de tweede nieuwe soort die ik noem was een fraaie ontdekking van Jonathan, die probleemloos uit een groep van honderden rotganzen in de polder van de Koudekerksche inlaag (op grote afstand) die ene zwarte rotgans eruit weet te pikken met zijn telescoop. Een kundig staaltje vogelen was het!
En ook uiterst leerzaam voor mij. Ik weet nu dat ik voortaan op de zwarte buik, witte flank en de 'dikkere' witte halsband moet letten bij het herkennen van de zwarte rotgans ten opzichte van de 'gewone' rotgans.

Buiten het feit dat het zeer leerzaam was om met Jonathan op stap te gaan, was het ook nog eens gezellig, en bovendien een fotogenieke vogeldag. Leuke soorten als oeverpieper en kramsvogel werkten goed mee. Ook maakten we nog  een bloederig tafereel mee aan de Brouwersdam, waar we tijdens onze zoektocht naar de zwarte zeekoet in onze ooghoeken meekregen dat een fuut ten prooi viel aan een grote mantelmeeuw. Dit leverde een gevecht op, waarbij de fuut zichzelf tot zijn laatste adem kranig verweerde. Het dier was op een gegeven moment dusdanig verwond dat hij door het aantasten van zijn zenuwstelsel diverse spastische ongecontroleerde bewegingen liet zien. Maar zelfs in deze fase verweerde hij zich dapper en probeerde van zich af te bijten.
Kramsvogel - Turdus Pilaris

Kramsvogel - Turdus Pilaris
Kramsvogel - Turdus pilaris


Oeverpieper - Anthus petrosus

Grote mantelmeeuw (Larus marinus) versus Fuut (Podiceps cristatus)

Grote mantelmeeuw (Larus marinus) versus Fuut (Podiceps cristatus)

We eindigden de dag in het gehuchtje Battenoord. De flamingo groep buitendijks ter plaatse levert een Zuid-Europees sfeertje op Goeree-Overflakkee op. De samenstelling van de groep is een mix van Chileense flamingo's en Europese flamingo's. De Europese flamingo's (Flamingo roseus) zijn te herkennen aan de zwarte vleugelpunten. De Chileense flamingo's worden als exoot getypeerd en zijn vermoedelijk uitgezet, vrijgelaten, of ontsnapt. Dit blijft een misterie. Deze soort is vooral te herkennen aan de grijze poten en rode kniën.

Het was in ieder geval leuk om de groep te hebben gezien bij een ondergaande zon:

Mix Chileense flamingo (Phoenicopterus chilensis) en Europese / Gewone flamingo (Phoenicopterus roseus)

Jonathan heeft ook een verslag op zijn blogspot pagina gezet. Erg leuk om te lezen. Hij laat hier ook zijn digiscoping fotoresultaten zien van de Zwarte rotgans.

Het was een geslaagde, veelzijdige dag!

13 opmerkingen:

 1. Hoi John.

  Prachtige serie is het geworden.
  Mooie foto's.
  Mooi de meeuw met de fuut.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heerlijk samen z,on mooie dag .dat alleen al is een feest en die flamingo,s doen wel heel onnederlands aaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey John,
  perfekte Serie schaut man sich gerne an.
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi John,
  Prachtige serie heb je kunnen maken.
  Wat een spektakel met de Mantelmeeuw en de Fuut.
  Derde foto van de Kramsvogel is ook helemaal top.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige verslag met mooie foto's van deze geslaagde dag! En gefeliciteerd met je nieuwe soorten.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Was echt een gave en gezellige dag, man!
  Staat er allrmaal prachtig op, petje af hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie serie foto's! Echt een geslaagde dag zo te zien en te lezen. Zielig voor de dappere Fuut, maar ja dat is eenmaal de natuur... Je hebt er mooie foto's van gemaakt.

  Groetjes Anouk

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi John,

  Veel nieuws gezien, maar ook een heftig drama. Het was een verrassing voor mij dat deze meeuwen ook futen aanvallen. Merkwaardig dat de fuut niet probeerde te ontsnappen door onder te duiken. Mooie serie.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zeeland is altijd goed om een dagje te fotograferen en thuis te komen met mooie opnames zoals jou ook weer is gelukt. Tja die grote mantelmeeuw moet ook leven en hij heeft altijd heel vlug in de gaten wanneer een vogel/dier is verzwakt. Hij kan ook aardig huis houden binnen kolonies papegaaiduikers en koeten en zelfs verzwakte jan van genten laat hij niet ongemoeid. Verder ben ik het eens met aryh884

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeeland is goed toeven en zeker als je dan ook nog van deze mooie soorten tegenkomt.
  Zelden ben ik daar heen gegaan voor de velduilen maar de soorten die jij noemt en gezien hebt zijn hele leuke.
  Je kramsvogel is echt geweldig mooi maar ook je oeverpieper! Bovendien zijn de Flamingo's ook niet te versmaden.
  Bijzonder echter de meeuw en de Fuut!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een mooi blog John, heel fraaie opnamen van de kramsvogel en een oeverpieper krijg je er toch ook zeker niet alle dagen zo mooi op. Heel bijzonder de aanval van de grote mantelmeeuw op de fuut, wist niet dat het zulke rovers waren.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sneu voor de fuut, maar zo gaat het! Met dat verhaal kijk je toch anders naar die twee foto's. Meeslepend verslag heb je gemaakt. Topdag zo te lezen.
  De Kramsvogel en pieper staan er mooi op. En die Flamingo,s , ja dat is zo'n dingetje waar ik maar nooit aan toe kom. Krijg nu wel zin in om toch eens te gaan bekijken, als ik deze opname in de avondzon zie!
  groetjes en fijn weekend,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen