zondag 25 maart 2012

Heikikkers en de Winterkoning

Dag allemaal,

Gisteren was weer een heerlijke dag. De zon verrichte een groot gedeelte van de dag goed werk, hierdoor kwamen de Heikikkers (Rana arvalis) in goede paarstemming en toonden blauwe kleuren. Ik was eigenlijk helemaal niet op zoek naar de kikkers, maar werd tijdens mijn fietsritje bij het Alblasserbos door een vrouw die haar hond aan het uitlaten was gewezen op enthousiaste fotografen die een paar honderd meter verderop Heikikkers aan het fotografen waren bij de poel in de heemtuin van het Alblasserbos. Ik bedacht me geen moment en zette koers naar de poel. Een aantal enthousiaste fotografen was inderdaad zeer fanatiek bezig met het op de gevoelige plaat leggen van de Heikkikkers. In 1 oogopslag konden er makkelijk 10 worden waargenomen. Ze lieten zich nadrukkelijk horen en waren totaal niet geimponeerd door de aandacht, ze kwamen eerder uit nieuwsgierigheid dichterbij (ongunstige omstandigheden voor iemand die alleen maar een telelens bij zich heeft). Het was weer net als bij de Grutto's een kwestie van plat op de buik en vanaf een rijstzak fotograferen geblazen voor de lage camera standpunten. Het was vrij drasserig en modderig rondom de poel, dus je kan je wel voorstellen hoe ik eruit zag na het schieten van de platen. Al met al ben ik tevreden met de resultaten (alle foto's zijn klikbaar voor een groter formaat):
Heikikker (Rana arvalis)

Heikikker (Rana arvalis)

Heikikker (Rana arvalis)


Wereldwijd is deze soort niet bedreigd en heeft een groot verspreidingsgebied in het oosten en westen Europa. Ook in Azie komt deze kikker voor (ten oosten van het Oeralgebergte). In Nederland wordt deze kikker wel gezien als een kwetsbare soort en staat op de rode lijst. De kikker is vooral te vinden in veengebieden, vochtige heidevelden en moerasgebieden, beslist geen soort die je kunt aantreffen in je vijver binnen de bebouwde kom. Omstreeks maart trekt deze kikker naar voortplantingswateren. Omstreeks mei/juni verlaten de dieren de voortplantingsplaatsen weer en zijn ze meer op het land te vinden. Hij maakt een leuk typerend geluid dat mij doet denken aan een nest jonge puppy's, een beetje een blaffend geluid. Ze voeden zich voornamelijk met insecten en spinnetjes.


Het was leuk om de dieren te observeren, ik heb het om die reden ook 2 uur volgehouden bij de waterpoel. Eerder die dag kwam ik gedurende mijn fietstocht een luidruchtige Winterkoning tegen. Door middel van besluipen kon ik lekker dichtbij komnen. Hier ook nog wat plaatjes van de Winterkoning ( Troglodytes troglodytes):

Winterkoning ( Troglodytes troglodytes)

Winterkoning ( Troglodytes troglodytes)

Winterkoning ( Troglodytes troglodytes)Leuk, beweeglijk, maar vooral luidruchtig vogeltje. Wat een volume uit zo'n klein beestje (9,5 cm)! Er is een vogeltje dat in Nederlnad voorkomt dat nog kleiner is, dat is de Goudhaan (8,5 cm). Dit was mijn blogberichtje weer, tot de volgende keer!

18 opmerkingen:

 1. Hoi John
  Je Heikikkers zijn prachtig , die eerste mooi laag standpunt
  en je Winterkoninkjes zijn klasse de middelste super ga denk ik ook maar weer kijken voor meer tele
  Bedankt voor je reactie op mijn blog
  Groeten Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En ik maar denken dat de heikikkerperiode al voorbij was. Het ligt natuurlijk wel aan de temperatuur van iedere afzonderlijke plas. Je hebt ze er mooi op staan. Vooral de laatste heikikker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie Blog John!
  Twee totaal verschillende onderwerpen,
  maar beide echt lente.
  Heikikker heel mooi vast gelegd, ik heb
  ze wel gezien, maar niet zo dichtbij kunnen
  komen als jij, dus ik geniet hier even mee.
  De Winterkoning heb je ook heel mooi vastgelegd,
  fraaie foto's.
  Natruurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo John, wat een prachtige kleurige kikkers zijn die heikikkers. Mooi vastgelegd met een laag standpunt. Zeer de moeite waard.

  Groet,

  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een boeiend verslag John met prachtige foto´s

  Ik blijf je volgen

  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja ja, daar lagen, zaten en stonden we dan met z'n allen naar de kikkers te kijken. Het was volgens mij net zo druk langs de kant als in het water. Mooi laag standpunt heb je genomen met de kikkers. Zo toch een ander effect van de opnames. Op mijn blog staan mijn heikikkers. Het winterkoninkje ook erg mooi zeg. Vind het een leuk compact vogeltje. Leuk je ontmoet te hebben en wie weet komen we elkaar vaker tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto's! De winterkoning goed vastgelegd. Zo zie je maar: je gaat voor het één en komt met wat anders thuis. Ik was inderdaad die man van de gehakkelde aurelia. Jou kan ik nog niet thuisbrengen. Als je me weer ziet........is het leuk om kennis te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo John
  De heikikkers zijn prachtig,heel scherp en mooi van kleur. Ook het winterkoninkje is de moeite waard.Leuk dat we elkaar daar tegen kwamen.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey John,

  Gave foto's hoor. Mooi laag standpunt ook.
  Verder de Winterkoning ook erg leuk.

  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja mooi die heikikkers. Ik ben er een paar keer voor op pad gegaan, maar ik heb ze niet gezien. Je boft dat die mevrouw zo aardig was je er op te wijzen. Ik moet nu weer een jaar wachten, maar gelukkig is er ook nog veel ander moois te zien. Dat laat jij wel zien met het winterkoninkje. Een leuk vogeltje, wel beweeglijk. Je hebt ze er mooi op staan.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. John,

  Zeer fraai die kikkers, goed in beeld.
  Prachtig die winterkoninkje!

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Jonh
  ik heb me aangemeld met mijn e-mail
  ik heb nog een leuke foto van jullie die heeft Bets me toegestuurd
  als je mij een mailtje stuur zal ik ze naar je toe mailen als je het leuk vind
  Gr Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo John,,,

  Wat een mooie serie van de Heidekikkers, een soort van kadootje, want je was er helemaal niet naar op zoek...ik vind de derde foto een juweeltje...
  Maar ook de foto's van het winterkoninkje vind ik super...
  mooie poses, goed belicht...complimenten

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je schiet zonder meer superfijne plaatjes die heikikker is al aardig blauw en dat zonder een neutje...Het winterkoninkje is een druk baasje maar ook deze zalig en fijn op de foto. Prachtig werk...
  Kijk even of je die lange, eindeloze code kan uitzetten want dat gaat zo vaak mis en werkt ontmoedigend. Ik blog al zes jaar zonder verivicatiecode en heb zelden spam (slechts 3 keer in zes jaar) dat weegt niet op tegen het geklooi met die code.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat zijn ze toch mooi die blauwgekleurde heikikkermannen. Je hebt er prachtige foto's van, mooi laag standpunt.
  Oook de uitbundige winterkoning heb je schitterend vastgelegd, lekker vrij op een paaltje. Ik had hem laatst ook zingend, maar helaas in een boom tussen veel takken door.....
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie serie foto's er is ook altijd wel wat te vinden in de Alblasserwaard mooi stukje van Nederland wij zijn er vandaag ook nog even geweest op de fiets

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooie serie gemaakt zeker het winterkoningkje leuk vogeltje vind ik dat altijd.
  Overigens is de Alblasserwaard toch wel een heel mooi stukje van Nederland ben er vandaag nog op de fiets geweest.

  Gr Wendelien

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Volgens mij hebben we elkaar ontmoet bij de heemtuin was jij dat niet met Janny .Mooie foto,s zijn het geworden de reis is niet voor niks geweest .Ook het Winterkoninkje is super .
  Grt Jeanne

  BeantwoordenVerwijderen